Meer inspiratie
 Facebook
 Instagram
YouTube
 Pinterest

Deuren en kasten op maat?
Voordeeldeuren.nl
Voordeelschuifdeurkast.nl
Voordeelvloeren.nl


Voordeelvloeren  >  Muurplint of plakplint

Muurplint of plakplint?


Een laminaatvloer moet aan alle randen vrij liggen om te kunnen uitzetten en krimpen. Wisselende temperaturen en vochtigheid in de lucht zijn twee belangrijke oorzaken waardoor dit optreed. Een plakplint wordt tegen de muur geplaats en op het laminaat geplakt. Een muurplint is beter dan een plakplint omdat de vloer helemaal vrij kan bewegen onder de plint die tegen de muur is bevestigd.

Wat is een plakplint?

Plakplinten worden geproduceerd in een plintenfabriek in vele decoren en kleuren. Geen enkele laminaat fabrikant levert plakplinten onder eigen naam, wat inhoudt dat alle plakplinten universeel zijn. Plakplinten zijn leverbaar in honderden verschillende decoren. Wij selecteren de beste plakplint bij de laminaatvloer. Een goede plakplint is een edelhouten lat voorzien van een slijtvast folie. Een slecht alternatief zijn MDF-plakplinten van de bouwmarkt omdat die moeilijk in verstek te zagen of te knippen zijn. Deze mindere kwaliteit MDF-plakplinten zitten niet in ons assortiment.

Waar worden plakplinten geplaatst?

Plakplinten worden meestal geplaatst op plekken waar een muurplint niet mogelijk is. Bijvoorbeeld bij een deurkozijn is de ruimte tussen een kozijn en de vloer met een plakplint te verbergen. Ook bij een wc-of badkamerdeur is een plakplint handig. Rondom vloerroosters of bij een schuifpui is een plakplint een oplossing. Een alternatief voor een plakplint is een aluminium hoekprofiel in kleur. Aluminium hoekprofielen pas je toe op veel belopen stukken vloer, zoals bij de voordeur of de inloopmat. De vlakke zijde wordt op het laminaat geplakt en de korte zijde wijst naar de ondervloer.

Plakplinten monteren

Een plakplint is en blijft een noodoplossing en om dit zo mooi mogelijk te plaatsen is het van belang dat de laminaatvloervloer schoon, droog en vetvrij is voordat de plakplint wordt aangebracht. Stofzuigen en aansluitend ontvetten met water verdunt met wasbenzine, spiritus of thinner is een goede manier. Terpentine is te vet en niet geschikt om te gebruiken.
Zaag of knip de verstekken vooraf aan de plakplint en controleer de afmetingen door deze met aangehechte plakstrip in te passen. Is alles op maat, plaats dan de plakplinten (op maat) op de laminaatvloer door de plakstrip van de plakplint te verwijderen. Werk vanuit één richting en sluit hier op aan. Start altijd met de moeilijkste hoeken.

Muurplinten

Muurplinten zij leverbaar in vele afmetingen en uitvoeringen. De meeste MDF-muurplinten hebben een watervaste MDF basis die is voorzien van een witte folie, grondverf of een zijdeglans witte laklaag (RAL 9010) Muurplinten worden bevestigd door middel van schroeven, nagels of kit. Clipplinten worden gemonteerd op speciale clips die op de muur worden geschroefd. Kabelgootplint is een zelfde systeem, maar wordt over een kunststof goot geschoven in plaats van met clips bevestigd.

Afgelakte muurplinten

Een handige en mooie manier om een vloer af te werken zijn MDF-muurplinten zijdeglans wit afgelakt in RAL 9010. Deze afgelakte muurplinten hebben een dikte van 15 mm of 18 mm en zijn leverbaar in verschillende hoogte van 58 tot 120 mm. Afgelakte plinten moeten in verstek gezaagd worden en worden gemonteerd met plinten-en profielenkit.

Overschilderbare muurplinten

Overschilderbare muurplinten zijn leverbaar in vele maten, soorten en modellen. Het grote voordeel is dat de overschilderbare muurplinten afgewerkt kunnen worden in elke kleur en ook makkelijk te monteren zijn met schroeven, nagels of nieten. Plamuren en aflakken is dan nog wel een klusje. Het is handig om overschilderbare muurplinten minimaal één keer af te lakken voor montage. De moeilijke schilderbare plekken langs muur en vloer kunnen bij het afschilderen overgeslagen worden.

Clipplinten en kabelgootplinten

Clip- en kabelgootplinten bestaan uit twee delen waarbij één deel op de muur wordt bevestigd en het andere deel is de plint die over de clips of kabelgoot wordt geschoven. Dit is hanig als er veel kabels weggewerkt moeten worden en als deze kabels ook nog eens wijzigen. Een nadeel is dat vooral bij clipplinten het een heel karwei is om al de clips om de 40 cm op de muur te schroeven.

Terug


Handig om te weten

Welke ondervloer is de beste? Blauwe pijl Muurplint of plakplint? Blauwe pijl Zo bestel je een complete vloer Blauwe pijl Combinatie korting Blauwe pijl Veel gestelde vragen Blauwe pijl

Ons team staat klaar om je te helpen

Klantenservice Blauwe pijl Showroom Blauwe pijl Bezorgen of afhalen Blauwe pijl Betaalmogelijkheden Blauwe pijl Retourneren Blauwe pijl Service Blauwe pijl
Rating starRating starRating starRating starRating star
9.5/10 van 717 beoordelingen


Betaalmogelijkheden